Het verschil tussen 088-, 0800-, 0900-, 085- en geografische nummers

verschil tussen servicenummers

De oorsprong van servicenummers is te vinden in de vraag naar landelijke informatienummers, bijvoorbeeld voor alarmdiensten of de exacte tijd. In het begin van de servicenummers telden deze in veel gevallen slechts 3 getallen. In sommige gevallen is dat nog steeds zo. Denk bijvoorbeeld aan het nummer 112 voor het melden van een noodsituatie. Ook dit is een vorm van een servicenummer. Toen de populariteit bij bedrijven van het servicenummer toenam, werden de netnummers 0800 en 0900 speciaal voor deze doeleinden vrijgemaakt. Deze werden later door onder andere de netnummers 085 en 088 aangevuld, waardoor organisaties tegenwoordig een breed scala aan verschillende nummers hebben om uit te kiezen. Om het overzichtelijk te houden behandelen wij hieronder de belangrijkste nummersoorten:

0800-nummers

Deze 8- of 11-cijferige nummers zijn erg populair bij de beller, voornamelijk omdat ze gratis zijn. De gesprekskosten zijn voor rekening van het bedrijf op wie het nummer geregistreerd staat, ookwel de nummerhouder, wat de drempel voor bellers sterk verlaagt. De 0800 nummers zijn o.a. populair als loss leader: een gratis nummer om een taxi te bestellen of een pizza, of andere diensten.

0900-nummers

Bij deze nummers bepaalt de nummerhouder – u dus- het bel tarief. Deze tarieven kunnen variëren van enkele centen per minuut of gesprek tot meerdere euro’s. Op die manier kunt u er voor kiezen om kostendekkend te blijven of zelfs winst te maken op inkomende gesprekken. En net als 0800-nummers bestaan de 0900-nummers uit in totaal 8 of 11 cijfers.

088-nummers

Deze nummers worden ook wel bedrijfsnummers genoemd. Deze naam komt voort uit het feit dat deze nummers oorspronkelijk bedoeld waren voor grotere bedrijven met meerdere afdelingen en/of vestigingen. De 088-nummers worden worden in series van 100 opeenvolgende nummers geregistreerd. Hierdoor kan de nummerhouder gemakkelijk een nieuw nummer activeren. Dit is voor grote vestigingen met meerdere afdelingen of bedrijven met meerdere vestigingen ideaal. De laatste jaren zijn de 088-nummers echter niet meer alleen voor grote bedrijven. Ook de kleinere onderneming maakt nu veelvuldig gebruik van deze nummers. 088-nummers hebben daarnaast als voordeel dat dit landelijke nummers zijn en de kosten met de beller worden gedeeld.

0909- en 0906-nummers

Naast deze nummersoorten zijn er nog de 0909 (bedoeld voor spellen en ander betaald entertainment) en 0906 (erotiek) nummers. Beide nummers zijn bedoeld voor omzetrealisatie. Dit is dan ook veelal bekend bij de beller. De nummers hebben doorgaans kosten van een aantal euro’s per minuut/gesprek. Voor vragen over deze nummers kunt u het beste even contact met sales@zakelijkenummers.nl opnemen.

085-nummers

085-nummers zijn regio-onafhankelijke nummers die pers stuk geregistreerd worden. De beller belt altijd tegen lokaal tarief. Op het eerste gezicht lijken deze nummers het meest op gewone nummers. Laat deze schijn u niet bedriegen, want 085-nummers bieden wel degelijk vele (virtuele) extra’s. Wat dacht u bijvoorbeeld van een landelijke uitstraling omdat ze niet direct geassocieerd worden met een bepaalde regio, de kosten voor de beller zijn echter wel gelijk aan die van lokale nummers. De nummereigenaar kan daarnaast onbeperkt gebruik maken van alle extra functionaliteiten zoals een keuzemenu, wachtrij, voice-to-e-mail en nog veel meer.

Geografische nummers

Geografische nummers zijn lokale nummers. Denk hierbij aan een 020-nummer in Amsterdam, 010 in Rotterdam en 073 in Den Bosch. Een geografisch- (of regio-)nummer wordt, evenals een 085-nummer, per stuk geregistreerd. De beller betaalt ook hier altijd het lokale tarief. Het voordeel van een lokaal nummer voor ondernemers is, in tegenstelling tot het 085-nummer, dat het een regiogebonden nummer is. Dit maakt dat je een lokale indruk maakt. Ben jij bijvoorbeeld als ondernemer gespecialiseerd in een dienst die je alleen in één regio kan/wil leveren, is een lokaal nummer natuurlijk slimmer.

Vraag direct uw nummer naar keuze aan

Meteen een nummer aanvragen? Bestel hier direct uw servicenummer of kijk hier voor een overzicht van de kosten per nummer. Vanzelfsprekend kunt u ook contact opnemen met ons om uw specifieke situatie te bespreken, of omdat er nog iets niet helemaal duidelijk is. We zijn u graag van dienst!